vineri, 26 iulie 2013

La un moment dat Google va cere bani

Google va deveni un monopol în industria IT la nivel mondial prin intermediul sistemului de operare Android, iar când va ajunge în poziţia de a domina piaţa va începe să taxeze utilizatorii, afirmă Barry Jones, unul dintre cei care au contribuit la dezvoltarea unor tehnologii precum MMS (mesaje multimedia), a sistemului de operare Symbian pentru telefoane mobile şi a „strămoşilor“ tabletelor - PDA-urile (Per­so­nal Digital Assis­tant), şi care a înregistrat 10 brevete de invenţie pentru tehnologii de comunicaţii mobile.
„Androidul nu este prietenul tuturor. Acum este gratis, însă peste ani, când va acapara piaţa de profil la nivel mondial, Google va spune că acela este serviciul lor şi că trebuie să plăteşti pentru el“, a afirmat într-un interviu pentru ZF Barry Jones, General Manager la subsidiara locală a companiei Frontier Silicon.
Lansarea Android a schimbat radical piaţa de profil la nivel mondial pentru că acesta este gratuit spre deosebire de sistemul de operare iOS - care este disponibil exclusiv pe echipamente Apple şi pentru care este necesară plata unor taxe chiar şi pentru a dezvolta aplicaţii şi a le lista în magazinul de soft al firmei. Sistemul de operare de la Google poate fi modificat şi îmbunătăţit de către oricine fără niciun fel de cost.
Dezvoltarea Android a avut un impact semnificativ la nivel global, în condiţiile în care chiar şi mai multe firme din România - precum (Televoice) Evolio din Bucureşti sau (Visual Fan) Allview din Braşov au ajuns să dezvolte propriile tablete şi smart­phone-uri şi să vândă zeci de mii de unităţi în ţară şi pe alte pieţe din Europa.
Jones a menţionat că în prezent producătorii de telefoane nu îşi mai dezvoltă sistemele proprii de operare, ci folosesc An­droid pentru că este gratis. „Acum producătorii de telefoane nu îşi mai dezvoltă sistemele de operare deoarece folosesc Android de la Google. În con­secinţă, toate telefoanele vor deveni dispozitive Google şi gigantul va ajunge să controleze clienţii produ­că­to­rilor de dispozitive mobile. Atunci Google va începe să ceară bani pentru licenţa tehnologiei cu care rulează milioane de telefoane.“
Jones a adăugat că Apple va pierde tot mai mult teren pe piaţa de profil pentru că nu mai inovează în acelaşi ritm.
Smartphone-urile cu Android au cel mai mare grad de penetrare pe toate pieţele de profil din lume, potrivit unui studiu realizat de firma de cercetare de piaţă Kantar, citat de portalul thediplomat.com. În al doilea trimestru al anului, din totalul smartphone-urilor vândute pe continentul american, 52% au fost telefoane cu Android, în timp ce iPhone-urile  au reprezentat 41,9% din piaţă. În China, sistemul de operare de la Google este şi mai popular, 71,5% din totalul telefoanelor vândute în perioada aprilie-iunie rulează cu Android.
Şi în România, sistemul de operare al Google domină piaţa, potrivit datelor furnizate de StatCounter.com. În luna iunie Android avea o cotă de 51% din piaţa locală de echipamente mobile, faţă de 22% pentru iOS, conform sursei citate.
La nivel global, cotă de piaţă a Android a crescut cu 15,9 puncte procentuale în primele trei luni ale anului, de la 59,1% din totalul telefoanelor vândute în primul trimestru din 2012, la 75% din totalul smartphone-urilor livrate în aceeaşi perioadă din 2013, conform unui studiu al companiei IDC. 
Barry Jones a lucrat în cadrul unor companii mari din domeniul tehnologic, precum Sharp, Philips sau Motorola. El a contribuit la dezvoltarea a peste 100 de produse electronice şi a tehnologiilor utilizate în circa 87 de milioane de telefoane mobile în cei 25 de ani de carieră.
Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.07.2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu